top of page

NINA'S BLOG

Search
  • Nina Karakasheva

Решаваме проблемите системно и устойчиво

Всички знаем, че всеки проблем си има причинно-следствени характеристики. Живеем в сложна система, характеризираща се с множество връзки.


🕊Както много други проблеми, и демографският проблем си има своите обективни причини и се решава не от една или две мерки хаотично и периодично, а от система от мерки и от тяхното ефективно приложение в правилните направления стратегически и устойчиво.

🕊

Ефективната и просперираща българска икономика е важна част от решението на демографския проблем. Знаем какво искаме и ние е нужно да имаме. Знаем защо ни е нужно спешно да го изградим и развием чрез собствения си потенциал - личния си и този на цялата ни страна. Знаем как, и ще работим, за да го постигнем.


В контекста на тази тема, ще цитирам с удоволствие проф. Иво Христов в предизборно студио на БСТВ:


"Още от ден първи на тази пандемия и в Европа, и по света тя се използва както се намери за добре, основно да се всява страх. Очевидно е, че се изпробват много различни техники за масов контрол. Не знаем какво е естеството на това заболяване, какви са начините за разпространението и лечението му, за добро или зло, ние ще живеем с този феномен дълго. Има цели региони в света, които решиха този проблем - в Китай съобщиха миналата седмица, че имат само петима заболели, които са дошли от чужбина. Най-големите проблеми са в Европа. Изборът на ваксина е геополитически въпрос, както стана съвсем ясно. Истината е, че вътрешните елити се оправдават с решенията на Съюза. Става въпрос за големи интереси и големи залози, това е търговска война. Имаме търговски, икономически и идеологически сблъсък", обяви проф. Иво Христов, втори в кандидатската листа на БСП в Пловдив в Предизборно студио на БСТВ."
"България е в условия на демографска катастрофа, изправени сме пред изчезване. Ако искаме тази страна да я има в качеството й на България и нашите деца да живеят в нея, трябваше да започнем да действаме отдавна. Тази криза започна години преди прехода, ние влязохме в режим, който е характерен за индустриалните страни, а именно забавяне темповете на демографски растеж и имаме вече едно просто възпроизводство. Този проблем не може да бъде решен със сегашния модел на управление. Българите не виждат смисъл да се възпроизвеждат в тази страна в този й вид."

„България е с най-висок дял младежи, които са отпаднали от образователната система. Образованието не е цел, а средство. Когато имате примитивна икономика, в която процентът на примитивните услуги е доминиращ, тя няма нужда от образовани хора. България внася високопроизводителни машини, неща които едно време изнасяхме, а изнася суровини, услуги. Самата сфера на образованието бе оставена на самотек. В момента функционалната неграмотност е катастрофален проблем. Когато имате такава калпава система, колкото и пари да наливате, те ще изтичат. Финансирането на висшето училище зависи от броя студенти, които влизат на входа, а не от резултатите на изхода. Кой е този ректор, декан, преподавател, който ще реже клона, на който седи? От бройката на студентите зависи неговата заплата,"

Продължавам напред с грижа за България!🇧🇬

Comments


bottom of page